OLBY maskiner AB, är en anrik maskintillverkare med sitt ursprung i Skövde. Det har nu gått 10 år sedan vi övertog produktionen av OLBY tankvagnen och den införlivades i vårt sortiment. Tillverkningen av OLBY startades i Skövde av familjen OLBY på 60 talet. Genom åren har tankvagnen utvecklats till sin nuvarande profil och den unika produkt som den är med sin korta och kompakta konstruktion. OLBY tankvagnen blev tidigt ett begrepp inom flytgödselhantering och har sålts i tusentals exemplar sedan starten.

Sortimentet har genom åren bestått av bl.a. gödselspridare för handelsgödsel och kalk, flytgödseltankvagnar och även kompletta saltspridare för lastbilar, alla med det välkända namnet OLBY målade på sidorna. Man sålde även pumpar (Alfa-Laval) och omrörare (Komix) samt övriga tillbehör för att hantera flytgödsel på ett effektivt sätt.

OLBY maskiner hade på 80 talet ett omfattande sammarbete med JTI som mynnade ut i JTI-rampen (se teckningen ovan). Rampen hade en tvådelad centralbom med kort avstånd till marken, korta släpslangar och en originell utformning med ventiller som öppnades och stängdes med tryckluft. Man monterade även på slangspridarramper av flera olika fabrikat för att bredda utbudet. Slangspridare som tillbehör slog igen stort i början på 90 talet. Detta gav då en helt annan precision på spridningen i stället för att som tidigare blåsa ut gödsel mot en spridarplåt genom luften. Att man sparade kväve och minskade luktproblemet vid spridning kom som en bonus.

När vi tog över produktionen 2004 satsade vi tidigt på att montera den egentillverkade och välbeprövade Centrifugalpumpen CP97-80. Dittills var OLBY mest känd för att använda självsugande skruvpumpar. Med vår ramp 312 (12m) och ramp 316 (16m) med droppfria slangar samt förbättrad pumpkran med Centrisugfunktion, fick OLBY-tankvagnen ett rejält lyft i produktionen och har fortsatt varit en av våra mest älskade produkter. Vi hoppas självklart att så även kommer vara fallet i många år framöver.