I Skåne mellan Hässleholm och Kristianstad hittar vi Roalövs maskinstation, som har anor från -60 talet men har drivits i sin nuvarande form sedan 2002. Roalövs maskinstation är en klassisk Skånsk maskinstation med mycket varierande uppdrag. Företaget drivs av Ola Persson och bröderna Jens och Tony Berg som äger maskinstationen sedan 2002.

Nytillskottet i maskinparken

Är en HILL 25m³ med galvaniserad tank, som sedan är målad ovanpå med specialkulör. Detta gör att den galvaniserade tanken blir lättare att tvätta ren men har samtidigt ett mycket bra och effektivt korrosionsskydd. Utöver detta har den speciallackade fälgar, är stripad med företagets logga, har 24 meters ramp och 10” lastningskran. Jens Berg, en av delägarna på Roalövs, berättar att den nyanlända 25m³ blir deras fjärde operativa gödselspridare i flottan, som består av 2st 18m³ och nu 2st 25m³ från Hill. De två mindre vagnarna används framför allt på mindre gårdar/skiften och där man kör ut flytgödsel med antingen slangspridare eller med myllningsaggregat.

Den nya gödselspridaren blir ett välkomnande tillskott då spridningssäsongen blir allt kortare och intensivare på grund av EU direktiv och nya bestämmelser och det är mycket flytgödsel som ska ut på en gång. Totalt sprider de fyra tunnorna ca 200 000m³ på ett år berättar Jens. En av Roalövs uppdragsgivare är Wanås Gods som har stor foderreal (ca 750 ha) och ekologisk inriktning (KRAV) på mjölkproduktion. Här myllas överlag flytgödsel med en HILL 8/12 meters skivmyllare.

Jens anser att man får dubbel effekt av skivmyllare, dels att man myllar ner flytgödseln så den får kontakt med jord och dels att man får en luftningseffekt av vallen, en nog så viktig effekt men kanske något bortglömd. Jens berättar att där man har kört med skivmyllare har man fått en ökad skörd jämfört med vanlig slangspridning på vall, något som motiverar merkostnaden för myllningen.

Vi tackar Jens och hans kollegor för vårt besök och önskar lycka till under vårsäsongen. Mer information om Roalövs Maskinstation hittar du på deras hemsida.